ONZE methode

ONZE methode is een serie co-creatie workshops waarbij we de belangrijkste aspecten van het designproces (thinking én doing) doorlopen: samenwerken, onderzoeken, brainstormen, prototypes maken en testen, maar vooral leren dat fouten maken er gewoon bij hoort.

Het belangrijkste is dat we het samen doen! Samen met opdrachtgevers, beleidsmakers, afvalverwerkers, designers en de sociale makers van ONZE leer-werk partners. We hebben al prachtige projecten gedaan met Batavus, gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, Philadelphia Zorg en gemeente Den Haag.

ONZE methode is gebaseerd op de 15+ jaar designervaring van ONZE oprichter Remko Verhaagen die hij o.a. opdeed bij VanBerlo (één van de meest innovatieve bedrijven van Nederland). De workshops zijn daarna verder ontwikkeld met hulp van Noorderwind, gemeente Rotterdam én natuurlijk de input van heel veel deelnemers.

Hier krijg je een eerste indruk van het hele proces. Wil je ook een ONZE methode project starten? Dan horen we het graag via studio@onze-website.nl

#1 Samenwerken

Echte impact maak je niet alleen. Wij geloven dat iedereen een eigen talent heeft. En dat als we samenwerken vanuit ieders talent en draagkracht (bijna) alles mogelijk is. Vanaf het begin creëren we met een inspirerend LEGO-voorstelrondje een fijne sfeer van gelijkheid. We bouwen samen aan een inclusief team met voor iedereen een mooie rol, een helder doel en plan van aanpak.

> LEGO 'super heroes'
> Mindmappen
> Roadmappen

#2 Onderzoeken

Circulariteit kan erg abstract blijven als je het allemaal nog niet voor je ziet. Daarom hebben we ONZE ‘Afval Safari’ ontwikkeld. Tijdens deze workshop brengen we samen alle afvalstromen letterlijk in kaart door van alles een voorbeeld te verzamelen. Daarna maken we een tastbaar overzicht van de kansen die goed passen bij de wensen van de opdrachtgever en de mogelijkheden van ONZE sociale makers.

> ONZE Afval Safari
> Kansen Matrix (weinig-veel restmateriaal t.o.v. moeilijk-makkelijk te verwerken)

#3 Brainstormen

Samen brainstormen is niet alleen superleuk, maar ook heel leerzaam. Er is namelijk altijd een oplossing, maar die vind je niet door in je eentje aan het probleem te blijven denken. ‘Omdenken’ klinkt nogal cliché, maar het werkt echt en ONZE helden zijn er kanjers in! Wij zien elk project als een kans om de wereld nog (een beetje) mooier te maken. 

> 'Zeiksnorren'
> Niet-kijken portretjes
> Hoe Kun Je's
> Door-geef-schetsen
> Powerdotten

#4 Ontwerpen

Bij de vertaling van idee naar design is Remko met zijn team in de lead. De vraag is: wat zou het allermooiste zijn dat we kunnen bedenken met alles wat we samen geleerd hebben tijdens de vorige stappen? Er is veel overleg met de leer-werkplaats om modellen te maken en het ontwerp af te stemmen op de talenten van de makers. 

> Schetsen
> 3D CAD / visualisaties
> Modelletjes

#5 Prototypen

We worden er elke keer weer gelukkig van om een ontwerp tastbaar te zien worden. Door de prototypes leren we zelf al snel wat wel en niet werkt. Maar we laten ze ook graag door andere (binnen en buiten ons team) testen en dat geeft nogal eens onverwachte inzichten. Wij zijn vaak een beetje verliefd op al die ‘mislukte’ prototypes en bewaren ze zorgvuldig om te laten zien hoeveel (persoonlijke) ontwikkeling en impact er in ONZE projecten zit.

> Prototypen
> (Gebruiks)testen

#6 Evalueren

Bij elk project besteden we veel aandacht aan de evaluatie van het resultaat, het proces en met name de samenwerking. Dit zijn vaak hele bijzondere momenten waarbij we terug- en vooruitkijken. Wat waren de hoogtepunten, wat hebben we geleerd en wat zijn de (zakelijke) vervolgafspraken voor de productie, promotie en verkoop van het product?

> TOP & TIP
> Business Model Canvas

#7 Presenteren

Of het project nu een groot succes was of eigenlijk nog niet helemaal, we delen ONZE ervaringen graag met anderen zodat we er allemaal van kunnen leren. We genieten er ook enorm van om ONZE helden & partners op het podium te zetten met een photoshoot of mooie making-of video. Zo zijn we allemaal supertrots op het resultaat en kunnen we anderen inspireren om ook iets goeds te doen met hun eigen talenten en mogelijkheden.

> Storytelling
> Fotografie
> Video