ONZE dromen

Afval en werkloosheid zijn twee van de grootste uitdagingen voor een duurzame samenleving. Stel je daarom eens voor dat we een sociaal gilde voor circulair design opzetten om - in co-creatie met ontwerpers, buurtbewoners, sociale makers, (rest)materiaalverwerkers, scholen en de gemeente - design, duurzaamheid en sociale innovatie samen te brengen in ONZE fabriek.

Dat we daar een inzamelpunt voor restmateriaal combineren met een designstudio, zodat we het afval gelijk kunnen verwerken tot hoogwaardige circulaire producten. Dat we het creatie- en maakproces gebruiken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen met nieuwe leer- & werkervaringen. Dat we een oud pand duurzaam herbestemmen en een ‘Tiny Forest’ beginnen - midden in de stad - om CO2 uitstoot direct te compenseren en biodiversiteit te vergroten. Dat we daarbij ook nog eens een gezellig café beginnen waar je kan zitten kletsen, werken, ontmoeten, (work)shoppen en dat alles daar lekker lokaal gegroeid en gemaakt is. En dat we een kennisnetwerk opbouwen met een supermooie expositieruimte, zodat we onze resultaten, processen en verhalen kunnen delen met iedereen die maar wil.

ONZE plannen bestaan uit de volgende bouwstenen:

#1 / ONZE restmaterialen

ONZE partners onderzoeken, verzamelen en verwerken samen verschillende restmateriaalstromen en kringloopspullen (uit Rotterdam en omgeving) tot grondstof voor hoogwaardig design. Zo bouwen we aan een circulair eco-systeem waarmee we aan de hand van designprojecten op zoek gaan naar nieuwe toepassingen voor afval. Het liefst doen we dit in samenwerking met de partijen waar het restmateriaal vandaan komt, zodat we samen een waardevolle nieuwe kringloop opzetten. Daarnaast proberen we hiermee leer- en werkgelegenheid te creëren voor ONZE sociale partners.

Heb jij een circulaire uitdaging voor ons?

ONZE partners
Rotterdam Circulair
Buurman
BouwAkademie

#2 / ONZE werkplaatsen

ONZE gildes worden gerund door bestaande sociale/re-integratiewerkplaatsen. ONZE samenwerking is gebaseerd op het oud-Hollandse gilde systeem met: Meemakers die we helpen om eerst weer een beetje hun draai en talent te vinden, Meewerkers die we helpen groeien in een ambacht en die onze ontwerpen maken, en Meesters die verantwoordelijk zijn voor hun team, het materiaal en de coaching/zorgbegeleiding.

Wil je meer weten over ONZE werkplaatsen?

ONZE partners
Rotterdam Inclusief
Wij3.0
Philadelphia Zorg
Leger des Heils
Stunt

#3 / ONZE methode

Als het allemaal even tegenzit, is het extra moeilijk om nieuwe mogelijkheden te vinden, maar voor ontwerpers is het ‘omdenken’ - van problemen naar kansen - juist heel gewoon. ONZE  methode is gebaseerd op de belangrijkste aspecten van het design (thinking & doing) proces: samenwerken, onderzoeken, brainstormen, in oplossingen denken, prototypes maken en leren dat fouten maken er gewoon bij hoort. Daarnaast krijgt iedereen (creatief) zelfvertrouwen door een bijdrage te leveren aan iets moois. Hiermee zetten we, in sociale co-creatie met ONZE opdrachtgevers en partners, het designproces in voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over ONZE methode?

ONZE partners
Blooey
Noorderwind
Philadelphia Zorg
Gemeente Rotterdam

#4 / ONZE projecten

creatieve processen van design (thinking & doing) in voor ONZE visie. We ontwerpen hoogwaardige circulaire projecten voor opdrachtgevers en voor ONZE collectie. En we werken aan de hand van ONZE methode in sociale co-creatie samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast worden ONZE projecten (als het even kan) lokaal en sociaal geproduceerd.

Start een nieuw project

ONZE partners
Blooey
Noorderwind
Philadelphia Zorg
COFO
Provincie Zuid-Holland
VanBerlo

#5 / ONZE collectie

Niemand is perfect. Daarom is ONZE collectie zo bijzonder. Alle ontwerpen zijn gemaakt met een restmateriaalstroom en de unieke mogelijkheden van ONZE partners als uitgangspunt. Zo ontstaan iconische, hoogwaardige designproducten die door hun pure eenvoud de bijzonderheid van de natuurlijke 'imperfecties' van het materiaal en het leerproces van de makers op een podium zetten.

Bekijk ONZE collectie en steun ONZE visie met jouw aankoop

ONZE partners
Blooey
Wij3.0
Leger des Heils

#6 / ONZE fabriek

ONZE fabriek is het doel, maar we starten met ONZE pop-up winkel. Daar komen straks ontwerpers, makers, consumenten, deelnemers en buurtbewoners samen om elkaar te inspireren, om van elkaar te leren en om samen verder te bouwen aan circulaire en sociale innovatie. Hier presenteren en verkopen we ONZE projecten, en houden we workshops terwijl overal om ons heen ONZE visie tastbaar en ‘proefbaar’ is.

We hebben nog veel meer plannen voor ONZE toekomst. Meer weten? Stuur een mailtje of blijf op de hoogte via ONZE nieuwtjes

ONZE partners
Blooey

Philadelphia Zorg
Gemeente Rotterdam